FBK Games

FBK Games

Op zondag 9 juni trekken duizenden sportfans weer richting Hengelo om getuige te zijn van het het grootste internationale atletiekevenement van Nederland, de FBK Games. In spannende battles strijden Nederlandse en internationale topatleten om de winst en worden er misschien wel Nederlandse, Europese of Wereldrecords verbroken. Dat wil je niet missen!

Sifan Hassan valt Europees Record 5000 m aan

Tijdens de 38e editie van de FBK Games doet de 26-jarige Sifan Hassan een poging haar eigen Europees record op de 5000 m te verbreken. Op 13 juli 2018 liep ze in Rabat een nieuw Europees record van 14.22.34. Mede hierdoor werd ze eind 2018 door de Atletiekunie uitgeroepen tot Nederlands’ beste atlete van het jaar. 


Nationale en internationale top

De Nederlandse inbreng is een belangrijke waarde van het evenement. Wereldtoppers van eigen bodem, waaronder Dafne Schippers, Churandy Martina en Sifan Hassan komen al jaren met veel plezier naar het FBK Stadion. Daarnaast komen atleten uit de hele wereld naar Hengelo. Grootheden als Carl Lewis, Sebastian Coe en Haile Gebrselassie hebben deelgenomen aan de FBK Games. Gebreselassie heeft zelfs viermaal een wereldrecord in Hengelo gelopen: op de 5000 m, de dubbele mijl en tweemaal op de 10000 m. Hij is dan ook tot ereburger van Hengelo benoemd en wordt 'Mr. Hengelo' genoemd.

FBK Games 2.0

In 2018 zette de organisatie van de FBK Games in op een nieuwe kort en krachtige formule, die de komende editie voortgezet zal worden. Dit betekent dat er minder disciplines zijn, maar met meer spektakel. Denk bijvoorbeeld aan ‘battles’ rondom de Nederlandse toppers en meer entertainment in het programma en rondom het FBK Stadion.

FBK Dubbele Mijl

Het startschot van het FBK-weekend start traditiegetrouw tijdens de FBK Dubbele Mijl, die op donderdag 6 juni georganiseerd wordt. Scholieren, bedrijventeams, recreanten en wedstrijdlopers starten in het FBK Stadion en om vervolgens 3,2 km verderop in de binnenstad van Hengelo te finishen.

Heritage of World-Athletics

De FBK Games heeft een vaste plek in de atletiekwereld veroverd. De wedstrijd die sinds 1981 in Hengelo wordt georganiseerd, heeft veel aanzien en behoort tot één van de negen IAAF World Challenge-toernooien, naast onder meer Osaka, Berlijn, Nanjing en Zagreb. In 2018 kreeg de FBK Games van de internationale atletiekfederatie IAAF als eerste het predicaat Heritage of World-Athletics. 

Fanny Blankers-Koen Games

FBK Games is vernoemd naar Fanny Blankers-Koen, de beste Nederlandse atlete ooit. Zij won tijdens de Olympische Spelen van 1948 vier gouden medailles en is in 2000 door de IAAF gekozen tot beste atlete van de 20e eeuw. Vanaf het allereerste begin is Fanny Blankers-Koen betrokken geweest bij dat wat in de loop der jaren is uitgegroeid tot het grootste atletiekevenement van ons land. Op 25 januari 2004 overleed Fanny Blankers-Koen op 85-jarige leeftijd.